Operationeel Controle Centrum Rail | Utrecht

Vanuit het controlecentrum worden de treindiensten in verstoorde situaties bijgestuurd en de reisinformatie aan reizigers verbeterd. In het OCCR werken meer dan 300 medewerkers van onder andere ProRail, NS, NS Onderhoud & Service, Strukton, VolkerRail en BAM Rail 24 uur per dag, 7 dagen per week samen om de afhandeling van incidenten en calamiteiten in het spoorverkeer te coördineren. Ook regionale vervoerders zoals Arriva werken hier aan mee, evenals een aantal spoorgoederenvervoerders.

Vijftien jaar geleden werden de activiteiten na de verzelfstandiging van de NS en de verkeersleiders van ProRail van elkaar gescheiden. Dat leidde tot versnippering en vertraging, omdat het werk vanuit verschillende locaties werd gedaan. Tien jaar na de verzelfstandiging ontstond het idee voor de OCCR. Directe aanleiding was een grote computerstoring rond Utrecht, die destijds voor veel chaos zorgde.

Het OCCR is aan de Admiraal Helfrichlaan in Utrecht gevestigd. Dit gebouw is van Generali Vastgoed en wordt sinds jaar en dag verhuurd aan spoor gerateerde bedrijven. De centrale hoofdentree van het gebouw heeft plaats gemaakt voor het OCCR.

EDION heeft onder de naam ECOR als gedelegeerd ontwikkelaar de nieuwbouw van het OCCR ontwikkeld en gerealiseerd. Ook heeft EDION de renovatie van de bestaande gebouwen en de extra uitbreiding aan de achterzijde ontwikkeld en gerealiseerd. Omdat met het OCCR te weinig parkeerplaatsen waren heeft EDION over het centrale riool pompstation van Utrecht een parkeerdek ontwikkeld en gerealiseerd. In het voorjaar 2009 heeft EDION de opdracht gekregen van Generali. Op 10 oktober moest het OCCR in gebruik worden genomen. Binnen 1 jaar tijd heeft EDION de klus van bijna 40 MIO geklaard. Op 8 oktober 2010 heeft LOCOV-voorzitter Gerd Leers dankzij EDION en haar bouwteam het OCCR geopend.

Video afspelen
OCCR ProRail