Settled | Danubiana Meulensteen Art Museum | Bratislava Slowakije

In samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, de oprichter van het Danubiana Meulensteen Art Museum en de galeriehouder Vincent Polakovič, is het ontwerpproces gestart voor de uitbreiding van het museum in Bratislava (Slowakije). Een proces waarin een transparante werkwijze is gehanteerd en een vernieuwde invulling van het ontwerpteam is toegepast. Een team bestaande uit meerdere architecten zodat de opdrachtgever in open discussie een maximale inspraak behield.

Binnen dit ontwerpteam zijn tien zeer uiteenlopende ontwerpen uitgewerkt, gepresenteerd en tentoongesteld in het museum. In één van de uitbreidingsplannen, het concept “Settled”, zijn twee aanpassingen verwerkt. De eerste aanpassing bestaat uit een toename van het vloeroppervlak. Deze toename is mogelijk gemaakt door een verdubbeling van de bouwlagen. In dit ontwerp zijn alle generieke functies op de begane grond geplaatst, zodat op de bovenliggende verdiepingen genoeg ruimte ontstaat voor de uitgebreide permanente collectie en de tijdelijke exposities. De tweede aanpassing richt zich op de omgeving. Door de toevoeging van abstracte elementen wordt het museum onderdeel van de natuurlijke omgeving van de rivier de Donau. De compositie van deze elementen veroorzaakt een spel van licht en schaduw, dat overgaat in de structuur, de ruimte en het oppervlak van het gebouw. Het schiereiland en het museum vormen samen de ruimte waarbinnen de kunst een eigen identiteit en expressie kan ontwikkelen.
De presentatie en tentoonstelling is gevolgd door een symposium waar twee uiterste concepten zijn uitgewerkt waarin kenmerken van alle ontwerpen zijn terug te vinden. Van de twee concepten: een verhoging van het bestaande museum en een uitbreiding naast het bestaande gebouw, koos de opdrachtgever uiteindelijk voor het laatste. De belangrijkste rede was dat met deze uitwerking het museum tijdens de verbouwing open kon blijven. De gehanteerde transparante werkwijze, waarbij diverse architecten samen werken en gezamenlijk met de opdrachtgever het hele proces doorlopen, heeft ook in dit project weer tevreden partijen opgeleverd.

Inmiddels is de verbouwing klaar en is de opening van het vernieuwde museum bezocht door vele bezoekers uit binnen en buitenland. Volgens de opdrachtgever Gerard Meulensteen heeft zijn vernieuwde Danubiana Museum de potentie om het ‘Guggenheim van Bratislava’ te worden.
Het museum is in vele bladen beschreven als een van de meest romantische musea voor moderne kunst in Europa. Dit door de combinatie van de museumarchitectuur en het omliggende landschap. Een unieke locatie midden in de Donau, 20 kilometer ten zuiden van Bratislava, de hoofdstad van de Slowaakse Republiek, op de grens van Slowakije, Hongarije en Oostenrijk.

  • Een woonhuis uit 1836.
  • In 1905 is de hoofdentree naar de huidige voorgevel verplaatst om de villa met allure te laten aansluiten op de Stichtse Lustwarande.
  • De achtergevel met een veranda uit 1905 waarvan de houten opbouw van ondergeschikt belang is
    aan de imposante voorgevel met een hoofdentree op beletage.
  • Een land-art object uit 2021 waarin het toenemend belang is af te lezen om de relatie tussen
    binnen- en buitenruimte te vergroten.
Momenteel wordt dit plan uitgevoerd, waarvan het gehele proces is te volgen op de website van Huize Oudeweg.
Danubiana Art Museum
Opening museum
Opening museum
Opening museum