Voor deze verbouwing moet de villa aan de binnenzijde en de veranda aan de achtergevel geheel worden vernieuwd. Aan EDION is door de huidige eigenaren gevraagd om een plan uit te werken voor de herbouw van de veranda. Daarnaast hebben de eigenaren de wens om het terras van de veranda, op beletage, te vergroten en om een natuurlijke verbinding met de tuin te creëren.
In overeenstemming met de visie van de gemeente om op zoek te gaan naar mogelijkheden die verder gaan dan “alleen behoud”, zijn de wensen van de eigenaren in het plan verwerkt. De gemeentelijke monumenten status van de villa, woongenot bewoners, aanzien vanuit omwonenden en financiële haalbaarheid zijn aspecten die met elkaar in evenwicht zijn gebracht. Alle ingrepen die in dit plan zijn uitgewerkt kunnen in een later stadium volledig worden terug gedraaid zodat deze geen blijvende invloed hebben op het monument als geheel.
De bouwkundige toestand van de veranda was zodanig slecht dat deze niet meer kon worden behouden. Dit voor zowel het gemetseld basement als de houten opbouw. In het uitgevoerde plan is het metselwerk basement voorzien van een fundering en herbouwd in hetzelfde materiaal. Het basement heeft dezelfde afmeting en positionering gekregen. De vrije hoogte onder het basement is vergroot voor een ontsluiting van het souterrain. Deze nieuwe toevoeging is in een ander materiaal uitgevoerd zodat deze nieuwe tijdlaag duidelijk is waar te nemen.
Van de houten opbouw waren veel elementen niet meer aanwezig. Er zijn geen bouwkundige gegevens van de opbouw bekend en veel van de aanwezige onderdelen waren niet origineel en vermoedelijk in de afgelopen decennia aangebracht. Van de veranda zijn wel de originele goedgekeurde bouwtekeningen uit 1905 voorhanden welke in het streekarchief zijn opgeslagen. Wat opvalt is dat het basement conform de goedgekeurde bouwtekeningen uit 1905 is uitgevoerd maar dat de houten opbouw afwijkt van deze tekeningen. Bovenstaande feiten liggen ten grondslag aan de keuze om de houten opbouw in lijn met de oorspronkelijke vergunningstekening uit 1905 vorm te geven. De vormentaal van deze veranda is momenteel nog steeds op veel plekken langs de Stichtse Lustwarande waar te nemen. Bovendien is deze vorm afwijkend en meer ingetogen dan de opbouw van de imposante hoofdentree aan de voorzijde waardoor er ook geen sprake is van concurrentie tussen voor- en achtergevel.
Naast bovenstaande is er ter vergroting van het woon- en gebruikersgenot en om een natuurlijke verbinding met de tuin te kunnen creëren een verbinding ontworpen tussen de veranda en de omliggende tuin door middel van een trap, uitgevoerd als land-art object. Deze trap is vormgegeven met een materiaalkeuze en technische detaillering uit deze tijd. De vormgeving van dit object verwijst naar de tijdlaag van de villa en de houten opbouw van de veranda uit 1905. Een stalen bordestrap waarbij de bovenste- en middelste traptrede zijn verdiept. Hierdoor wordt het terras vergroot en ontstaan op en rond de trap diverse mogelijkheden om de relatie tussen de beletage en de omliggende tuin te versterken.
Door het aanbrengen van deze elementen is de geschiedenis van Villa Oudeweg middels verschillende tijdlagen duidelijk af te lezen:
Home » Huize Oudeweg Doorn
info@edion.nl
tel:0858772495
Duwboot 34 | 3991 CE Houten
KvK 17172215 | Bank NL87RABO 0101 3668 84 | BTW NL 814315823 B01